fejlec

 

 


 

Információk az adatkezelésről

 

Tisztelt Szülők!

 

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ez év március 16-án hirtelen tört be az életünkbe a digitális oktatás. Akkor és ott nem sok időnk volt arra, hogy az alkalmazásokat sorra vegyük, összehasonlítgassuk, mérlegeljük, valamennyit kipróbáljuk, hiszen az idő sürgetett. Sebtében választottunk a tanulóink számára egy olyan alkalmazást, ami akkor a legjobbnak tűnt, ez volt a Google Classroom.

A tanév elején megbeszéltük a digitális oktatás tapasztalatait, és felvetődött a kérdés, hogy esetleg van e ennél még jobb, színvonalasabb alkalmazás, amit érdemes lenne használnunk, ha a szükség úgy hozza. A témát alaposan körbejártuk, és a tantestület úgy döntött, hogy a G Suite for Education (GSE) szoftverrendszert használná a jövőben. Mi is ez pontosan? A   G Suite a Google cég kapcsolattartást, együttműködést, munkavégzést támogató, adattárolást biztosító internetes szoftverrendszere, mely hierarchikus felépítésével egy professzionális vállalati / intézményi rendszerként működtethető. Legfontosabb előnyei:

 

A tanulók számára az alábbi alkalmazások biztosítottak:

 

Ehhez a rendszerhez új, saját, egyedi azonosítóra (domainnévre) van szükség. Ezt valamennyi tanulónk megkapja az osztályfőnökétől. Fontos tudni, hogy a fiók nem a tanuló sajátja, használatra kapja az iskolától a meglevő jogviszony idejére. Ennek megszűnése után a fiók, a tárhely megszüntetésre kerül, minden adat megsemmisül. A tanulónak azonban módjában áll, hogy a személyes anyagait mentse saját adathordozójára.

 

A dolgozói és a tanulói fiókok létrehozása a Kréta-rendszerbeli névsorokon alapul. Tanulók esetében vezetéknév, utónév, osztályjelölés, dolgozók esetében csak a név került átemelésre. Arckép fényképes megadása (profilkép) nem szükséges, de a napi munka során e kép emberközelibbé teszi a rendszert – a használó maga dönti ezt el. A dolgozóknak, tanulóknak másodlagos email-t, telefonszámot megadnia nem szükséges – jelszóvesztés esetén nem kell a Google-hoz fordulni, helyben rendezhető probléma.

A tanulók e fióknévvel a külvilág felé erősen korlátozva lesznek, “magamutogatásra” nem lesz módjuk, alapesetben weboldalt nem tudnak létrehozni, a Youtube-ra nem tudnak regisztrálni. Az adatvédelem, a személyiségi jogok védelme terén a Google adatvédelmi elvei az irányadóak, az iskola is követi ezen elveket:

https://gsuite.google.hu/intl/hu/terms/education_terms.html                              

A rendszer kommunikációs csatornái titkosítottak.

Reklámokat nem tartalmaz. A Suite for Education fiókok – mivel az iskola által kezelt fiókok – hozzáférést biztosítanak a rendszergazdák számára a bennük tárolt információkhoz.

A GSE-szoftverrendszer használatához egy végponti eszköz (asztali számítógép, laptop, notebook, tablet, okostelefon), internetkapcsolat és böngészőprogram szükséges.

A böngészők közül mindenképpen a Google Chrome használata a tanácsos. Más böngészőknél egyes alkalmazások nem feltétlenül mutatnak kielégítő működést. (Az alapfunkciók nagy valószínűséggel problémamentesen alkalmazhatók a Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari esetében.)

 

Első bejelentkezés a GSE-be:

  1. Indítsuk el a böngészőt, ha valamilyen néven be vagyunk jelentkezve, célszerű kijelentkezni a fiókból.
  2. Nyissuk meg a google.hu oldalt, majd kattintsunk a Bejelentkezés-re!
  3. Adjuk meg bejelentkezési nevünket (xy@keszeiskola.hu)!
  4. Gépeljük be a kapott jelszót!
  5. A kapott jelszót meg kell változtatni, az új jelszó legalább nyolc karakter hosszú legyen, tartalmazzon számot, kisbetűt, nagybetűt.
  6. Ezután a GSE használatba vehető.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy természetesen továbbra is a központi KRÉTA lesz az alaprendszer úgy, ahogyan eddig is. A GSE programot pedig az oktatás segítésére, kiegészítésére használjuk, illetve esetleges digitális oktatás bevezetésekor.

 

Köszönjük az együttműködésüket!

Kecskemét, 2020. október 06.

Iskolavezetés

 

 


 

Az alábbi dokumentumokban értesülhetnek a digitális munkarendben történő adatkezelésről:

 


 

Tippek a hatékony tanuláshoz

 

Oppelt Józsefné iskolapszichológus készített egy linkgyűjteményt, hogy a digitális tanuláshoz adjon segítséget.

Ide kattintva érhetik el weboldalát >>

Menük

Pályázatok


NFU ESZA Széchenyi Terv európai iskolagyümölcs-program

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája

Cím: 6000 Kecskemét, Forradalom u. 1.

Telefonszám: 76/488-762 Tel. és fax: 76/508-309

E-mail: moraisk@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András