fejlec

Szakmai beszámoló

 

Az Ügyeskedő zománcozók című tehetségműhely tevékenységei:

A szeptember tehetségazonosítással telt. A Renzulli-Hartmann skála eredményei mellett figyelembe vettük a pedagógusi ajánlást, a gyermekek érdeklődését és a szülői támogatást is. A beválogatás eredményeként 12 tanuló vett részt a foglalkozásokon. Október végére elsajátították a zománcozás alapjait, az alapozást, a karcolást. Novemberben a pont és a vonal, mint vizuális kifejező eszközzel történő ábrázolásmódot gyakorolták. Ezután a visszakaparásos és ráfestéses technikákkal gyarapodott tudásuk. A ráfestéses eljárással több réteg egymásra felvitelével a festői hatást próbáltuk ki a perspektíva alapjait alkalmazva.

Decemberben következett a folt, mint vizuális eszköz és díszítő elemek alkalmazása, színtani ismeretekkel társítva. Ezáltal a mondanivaló hangsúlyosabbá vált. Ezután önálló alkotásként ünnepi készülődés, ajándékkészítés volt a feladat, az eddig tanultak alkalmazásával. Januárban újszerű eljárás következett. Az alapot színes foltokkal készítettük, majd a fedőréteget egyszínű lefedésével hoztuk létre, melybe motívumokat karcoltak és kapartak vissza. Az első félév utolsó témája a hideg színekkel szabad képalakítás, az eddig tanultak alkalmazása.

A második félévben további szakmai gazdagodás volt a célunk. A rézlemezre arany színnel történő alapozás, ékszerzománcokkal (púder) kitöltés magasabb szintű zománcozás. A rézdrót megformálásával egyszerű mintákból rekeszzománc képek születtek. A grafikai hatású rézlemezre történő ráfestéses technikát Radnai Zoltán mutatta be.

A fő programhoz kapcsolódott a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely kiállításának megtekintése, valamint a székesfehérvári Bory várban tett látogatás.

A kecskeméti Nemzetközi Zománc Alkotóműhelybe május 17-én látogatott el a csoport. A múzeumban témában, stílusban és zománctechnikában gazdag művészi alkotásokat tekintettek meg a résztvevők, továbbá Túri Endre híres festő- és zománcművész több alkotását is. A képek megtekintése közben elemeztük, hogy a művész milyen technikával készítette, milyen szín, formavilág jellemzi a kompozíciókat. A tehetségígéretek megtapasztalhatták, hogy a színek és formák segítségével gondolataink mellett kifejezhetjük a hétköznapi vagy elvont dolgokat is.

Az egynapos kirándulás a Bory várba május 22-én valósult meg. A vár megtekintése mellett Bory Jenő építész, szobrász és festőművész munkásságát ismertük meg. A három művészeti ág együttes érvényesülése fantasztikus művészeti élmény volt.

 

A pályázat a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

 


NFU ESZA Széchenyi Terv európai iskolagyümölcs-program

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája

Cím: 6000 Kecskemét, Forradalom u. 1.

Telefonszám: 76/488-762

E-mail: moraisk@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András